Pewnie nie każda gospodynia zastanawia się nad tym, jaka powinna być prawidłowa temperatura w lodówce. Przecież ona nie tylko gwarantuje długie przechowywanie i świeżość produktów spożywczych, ale może również pomoc zaoszczędzić na opłatach licznikowych. Właśnie dlatego należy wiedzieć, jak prawidłowo ustawić temperaturę w domowej lodówce i zamrażarce.

temperatura w lodówce

Jak ustawić temperaturę w lodówce

W nowoczesnych urządzeniach można regulować temperaturę zamrażarki i chłodziarki osobno, a także różnych przedziałów niezależnie od siebie. Przyjrzyjmy się funkcjom regulacji temperatury w modelach najlepszych producentów, dostępnych na rynku krajowym:

  • Gorenje — temperatura w lodówce jest ustawiana za pomocą pokrętła regulatora w pozycji między Max i Min. Zaleca się ustawienie termostatu w pozycji ECO. Jeśli temperatura powietrza w pomieszczeniu, w którym jest lodówka, poniżej 16 stopni, producent radzi wykręcić pokrętło na Max, a przy ciepłej temperaturze otoczenia — wręcz przeciwnie. Temperatura w lodówce Gorenje ustawia się w kilka minut.
  • Liebherr — elektroniczne sterowanie temperaturą, w wielu modelach — indywidualna regulacja chłodziarki i zamrażarki. Lodówka posiada tryb CoolPlus - system, chroniący lodówkę od spadków temperatury w środowisku zewnętrznym. Jak tylko powietrze staje się chłodniejsze, sprężarka urządzenia zaczyna pracować z przerwami. SmartFreeze — specjalna technologia chłodzenia, która dzięki aktywnej cyrkulacji powietrza pozwala zamrozić razem kilka kilogramów produktów. Tryby superchłodzenia i bardzo szybkiego mrożenia w zamrażarce.
  • Samsung — temperatura regulowana jest za pomocą panelu sterowania osobno dla zamrażarki i chłodziarki. Dla chłodziarki kliknij przycisk Fridge, aby ustawić wymaganą temperaturę w zakresie od +1 do +7 stopni. Domyślnie ustawiona  temperatura 3 stopnie. Dla zamrażarki temperatura ustawiana jest od -14 do -25 stopni. Dostępna jest funkcja szybkiego zamrażania, która będzie aktywna przez 72 godziny, po czym zamrażarka powróci do normalnego temperatury.
  • Bosch — temperatura regulowana jest podobnie do poprzedniej marki, istnieje również tryb superchłodzenia, dostępny w ciągu 6 godzin (temperatura szybko i równomiernie spada do +2 stopni, chłodząc tylko umieszczone w lodówce produkty - w wyniku leżące obok nich nie zdążają rozmrozić się).
  • LG — w wielu modelach temperatura jest regulowana za pomocą panelu sterowania osobno dla zamrażarki i chłodziarki.

temperatura w lodówce

Jak powstała sukienka ślubna Megan Markle od Givenchy?

Jakie krótkie fryzury damskie są aktualne w 2018?

Jaka temperatura w lodówce ma być?

Aby zoptymalizować warunki przechowywania w lodówce są różne strefy. Ponieważ owoce i warzywa mogą być przechowywane w bardziej ciepłym środowisku, dla nich zarezerwowane są dolne szuflady. Dla świeżego mięsa, wołowiny, ryb optymalna temperatura w lodówce jest obsługiwana w pobliżu zamrażarki. Tam one mogą być przechowywane bez mrożenia w ciągu 1-2 dni.

  • Najbardziej ciepłe miejsce znajduje się na górze w pobliżu tylnej ścianki. Tam umieszczamy półprodukty z mięsa, mleko.
  • Na środkowych półkach temperatura wynosi około +3...+5°. To miejsce jest przeznaczone dla wędlin, kiełbas, wyrobów cukierniczych, nabiału.

temperatura w lodówce

  • Bliżej dolnej półki chłodzenie osiąga +5...+8°. Tam można stawiać garnki z zupą, konserwy, sałatki.
  • Na drzwiach i w dolnych przedziałach jest ciepło (maksymalnie +10). Tutaj zaleca się umieścić napoje, musztardę, ketchup, inne sosy.

W ten sposób optymalna temperatura w lodówce zmienia się od punktu do punktu. Ale jeśli drzwiczki są szczelnie zamknięte przez cały dzień, temperatura stopniowo się wyrównuje. W nowoczesnych modelach dostępne są specjalne strefy, w których utrzymuje się swój mikroklimat.

Wiedząc o tym, że niektórzy ludzie długo trzymają drzwi lodówki otwarte, producenci wymyślili specjalną strefę świeżości. W niej temperatura utrzymywana jest na poziomie 0...+1°. Surowe mięso w stanie zimnym tam przechowywane do 3 dni, a produkty mleczne tydzień. Do zamrażania ta część lodówki nie nadaje się.

Jak rozpoznać złą regulację temperatury w lodówce?

Najczęściej przejawia się w postaci rosnącej na ściankach urządzenia deski śniegu i lodu (oprócz nieestetycznego wyglądu, jeszcze i zwiększa zużycie energii), albo w postaci cieknącej wody. Produkty zaczynają się psuć szybciej niż zwykle lub tracą wilgoć i wysychają w ciągu jednego-dwóch dni. W komorze chłodziarki jest zauważalny nieprzyjemny zapach.

temperatura w lodówce

Jeśli zauważysz te objawy, pomyśl: może być, rzecz tylko w tym, że kiedyś nie znalazłeś czas, żeby przeczytać instrukcję obsługi.

Co do depilacji bikini najlepiej wybrać?

Zamrażarka

Nowoczesne lodówki są  zawsze wyposażone w zamrażarkę. Ile stopni mrozu powinno w niej być? Zazwyczaj normalna temperatura utrzymuje się na poziomie -18°C, aby produkty szybko zamrażały się i mogły być przechowywane przez 6-12 miesięcy.

temperatura w lodówce

Jeśli w zamrażarce jest funkcja szybkiego mrożenia, to po jej włączeniu temperatura jakiś czas utrzymuje się na poziomie -24...-30°C. W rezultacie produkty lepiej zachowują smak i strukturę włókien. Metoda ta szczególnie nadaje się do przechowywania owoców i warzyw, ponieważ one zawierają dużo wody. Woda zamarza tak szybko, że nie nadąża zerwać komórki.

Jak zaoszczędzić prąd na lodówce?

Niezależnie od tego, czy twoja lodówka jest energooszczędna, czy nie jest, można skorzystać z następujących porad i wskazówek dotyczących oszczędzania energii:

  • Wokół lodówki musi być dystans. Około 5 centymetrów wolnej przestrzeni wokół, pozwala wystarczająco chłodzić się wężownicom i sprężarkom.
  • Lodówka musi znajdować się z dala od źródeł ciepła. To obejmuje bezpośrednie promieniowanie słoneczne, grzejniki, a także urządzenia, takie jak piece.

temperatura w lodówce

  • Sprawdź, czy są zamknięte drzwi. Możesz sprawdzić uszczelnienie, podkładając między drzwiami i lodówką trochę papieru. Jeśli jesteś w stanie łatwo wyciągnąć arkusz przy zamkniętych drzwi, prawdopodobnie nadszedł czas, aby wymienić gumową uszczelkę na obwodzie drzwi.
  • Upewnij się, że wszystkie produkty spożywcze zapakowane lub zamknięte. To uniemożliwia odparowanie wilgoci z produktów spożywczych, z których twój sprężarka pracuje dłużej niż to konieczne.
  • Pełna lodówka pracuje ciężej, niż ta, która jest umiarkowanie pełna.
  • Trzymaj wypełnioną zamrażarkę. Mrożone produkty pomagają zachować inne produkty spożywcze zamrożonymi. Możesz również dodać pojemniki z lodem, jeśli nie jesteś w stanie utrzymać zamrażarki pełnej żywności.