Domowa Nutella krok po kroku. DIY
Nutella - ulubiony produkt na każdym stole śniadoniowym nie tylko małych dzieci, ale i wielu dorosłych. Jej smak jest nie można pomylić z żadną inną pastą czekoladową na świecie. Domowa Nutella krok po kroku jest na tyle łatwa do zrobienia, że napewno zapomnisz o jej kupowaniu na długie lata. W dzisiejszym wpisie będziemy ujawniać sekrety domowej "Nutelli" tylko z 4 prostych składników, podzielimy się przepisem i instrukcją prygotowania domowej pasty czekoladowej krok po kroku.
Sekrety gotowania bezpiecznej dla dzieci Nutelli
Poprawnie oczyść orzechy. Najważniejsze w przygotowaniu "Nutelli" w warunkach domowych — to starannie usunięte skórki z ziaren orzechów, inaczej kremowa konsystencja pasty będzie zniszczona. Jeśli jesteś z natury eksperymentatorką, śmiało możesz zamienić orzechy laskowe innymi orzechami: słonecznikiem, migdałami, makadamia lub nawet orzeszkami ziemnymi. Oczywiście, w rezultacie uzyskasz zupełnie inny smak pasty czekoladowej, ale czy nie w tym tkwi istota eksperymentu? Niech niektóre orzechy zostaną drobnie posiekane — to da paście oryginalną chrupiącą teksturę, inaczej nazywaną "crunchy".
Eksperymentuj z czekoladową podstawą. Kolejny udany wariant — to wymiana mlecznej czekolady na ciemną. Pasta wyjdzie lekko gorzką i z naciskiem na korzyść, bo zawartość cennego kakao w niej będzie wyższa. Jeśli w domu w czasie gotowania nie masz ani mleka, ani ciemnej czekolady, spróbuj użyć zwykłego kakao w proszku, tylko nie zapomnij, że w tym przypadku, może być potrzebne trochę więcej substancji słodzącej.
Wegańską Nutellę w warunkach domowych można zrobić, używając w gotowaniu wegańskiej czekolady bez dodatku mleka.
Uważaj na słodzik. Ilość słodziku trzeba kontrolować nie tylko za smakiem, ale i za pożądaną konsystencją. Im więcej cukru dodasz, tym bardziej gęstą pastę otrzymasz.
Prawidłowe przechowywanie pasty czekoladowej. Gotowana domowa Nutella krok po kroku może przechowywać się w lodówce tylko przez 2 tygodnie. W okresie jesienno-zimowym można ją trzymać także przy temperaturze pokojowej.
Przepis na domową Nutellę z ozechów łaskowych
Dzielimy się najbardziej popularnymi opcjami gotowania "Nutelli" — z roztopioną czekoladą i kakao z syropem klonowym.
Składniki Nutelli:
- Surowe lub smażone orzeszki - 3 szklanki
- Mleczna lub gorzka czekolada - 0,6 szklanki
Lub kakao-proszek - 3 łyżki + słodzik do smaku - Cuekier waniliowy - 1 łyżeczka.
- Morska sól - 0,5 łyżeczki.
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i połóż orzechy w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Jeśli masz surowe orzechy, je należy smażyć w sumie 12-15 minut. Jeśli orzechy już są smażone, należy trzymać je w piekarniku przez 8-10 minut, aby rozgrzać naturalne oleje i lekko oddzielić skórki.
Dalej należy wyjąć orzechy z piekarnika i dać im trochę ochłodzić. Następnie ułożyć orzechy na ręcznik kuchenny i rękami obrać wszystkie skórki, pocierając je o ręcznik. Obrane orzechy przełożyć do blendera i posiekać w ciągu 8-10 minut, aż do stanu oleju, nie zapominając o mieszaniu pasty w misce w razie potrzeby.
W tym czasie należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Po tym, jak skończysz posiekać orzechy na pastę, dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę, sól i wanilię. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aż do stanu jednorodnej mieszanki, dodając sól, wanilia i słodzik w razie potrzeby. Na samym końcu przełóż pastę do słoika i przechowywaj w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Mamy nadzieję, że nasz przepis domowej Nutelli krok po kroku był przydatny. Smacznego!