Najlepsze przepisy na kawy jesienne. TOP 5

W chłodny jesienny dzień chce się ogrzać jakimś słodkim napojem. Pyszne kawy, wykonane według oryginalnej receptury, — świetna wymiana dla puchowego koca.

Oferujemy kilka fajnych przepisów na najbardziej rozgrzewające napoje jesienne na bazie kawy. Usuń zmęczenie i ciesz się ciepłem najbardziej pięknej pory roku!

Przepisy na kawy jesienne: Rozgrzewająca kokosowa mocha z wanilią i kakao

przepisy na kawy jesienne

Składniki na kawę:

  • Świeżo parzona czarna kawa 1 szklanka.
  • Kokosowe młeko 2/3 szklanki.
  • Kakao-proszek 2 duże łyżki.
  • Klonowy syrop 3 duże łyżki.
  • Waniliowy ekstrakt 1/2 łyżeczki.
  • Sól – 1/2 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

1. W małym garnku wymieszać kawę i mleko kokosowe. Postawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum.

2. Wymieszać kakao w proszku, żeby nie było żadnych grudek. Dodać syrop klonowy i szczyptę soli. Ponownie wymieszać kawę.

3. Po zdjęciu garnku z ognia, dodać wanilię. Wymieszać.

4. Podawać napój od razu, na życzenie taką kawę jesienną można ozdobić marshmellow.

Jak zrobić: Dyniowe latte z przyprawami (Pumpkin Spice Latte)

przepisy na kawy jesienne

Niezbędne składniki:

  • Mleko 2 szklanki.
  • Dyniowe puree 2-3 duże łyżki.
  • Cukier 1-3 d.łyżki.
  • Wanilia 1 d.łyżka.
  • Goździka mielona – szczypta.
  • Cynamon mielony – szczypta.
  • Imbir – szczypta.
  • Gałka muszkatowa – szczypta.
  • Świeżo parzona czarna kawa – 1/2 d.łyżki.
  • Bita śmietana dla serwowania.

Sposób przygotowania:
1. Mleko, puree z dyni i sos wymieszać w małym garnku i umieścić go na małym ogniu.

2. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć napój z ognia i dodać przyprawy do kawy – wanilię, imbir, gałkę, goździkę, cynamon i rozpuszczoną kawę. Wymieszać wszystkie składniki.

3. Rozlewając napój w dwie szklanki, udekorować go bitą śmietaną i przyprawami. Opcjonalnie można dodać laskę cynamonu.

Przepis na Karmelowe Latte w domu

Nasze przepisy na jesienne kawy nie będą naprawdę jesienne bez karmelowego latte. Karmelowa latte — to klasyka. To idealne połączenie boskiego zapachu, karmelowych nutek i i orzeźwiającego smaku ulubionej kawy. Rozgrzewać się takim drinkiem w tym sezonie jesiennym zaleca się wszystkich kawomanom. Smak latte można dostosować, dodając mniej lub więcej cukru.

Składniki:

  • Ugotowane espresso w domu  2-3 szklanki.
  • Waniliowy syrop 4 duże łyżki.
  • Mleko 1 szklanka.
  • Karmelowy syrop 4 łyżki + do serwowania.
  • Bita śmietana do smaku.

Sposób przygotowania:

1.W małym garnku wymieszać 1 szklankę wody z 3/4 szklanki cukru. Doprowadzić do wrzenia (około 5 minut), zdjąć z ognia i ostudzić.
Dodajć syrop waniliowy. Ochłodzić.

2.Mleko podgrzać w małym naczyniu żaroodpornym (nie gotować). Wymieszać mleko trzepaczką w ciągu 2 minut do pianki.
Połączyć kawę z syropem waniliowym i mlekiem. Dodać sos karmelowy. Wymieszać.

3.Udekorować napój bitą śmietaną i polać karmelowym syropem. Gotowe!

Przepyszne capuccino z Nutellą domową + przepis 

przepisy na kawy jesienne

Bardzo popularny napój kawowy z ciepłej Siccilii! Ten napój zwykle serwowany we Włoszech przed południem (w szczególności do śniadania) z domowym Tiramisu. Najlepiej podawać w filiżance o pojemności 150 ml.

Składniki:

  • Świeżo palona kawa 100 ml.
  • Nutella domowa 3 małe łyżki.
  • Mleko 50 ml.
  • Kakao proszek do serwowania.

Sposób przygotowania:
1. Ugotować kawę.

2. Kawę wlać do filiżanki, dodać Nutellę i dokładnie wymieszać. Przepis na domową Nutellę można znaleźć w naszym artykule.

3. Mleko ubić, aby uzyskać pianę i delikatnie wlać do kawy.

4. Podawać gotowego drinka ze  zdobieniem go z wierzchu pozostałą pianą i posypanym proszkiem kakao.

Przepisy na kawy jesienne: Kawa z mleczno-irysową karmelą

przepisy na kawy jesienne

Składniki:

  • Lody o smaku kawowym 110 g.
  • Świeżo palona kawa 100 ml.
  • Syrop karmelowo-irysowy 2-3 duże łyżki.
  • Likier migdałowy (Amaretto) 2 małe łyżeczki.
  • Bita śmietana do serwowania.

Sposób przygotowania:
1. W wielką filiżankę kawy przełożyć lody.

2. Ugotować kawę i wlać do filiżanki.

3. Wlać napój amaretto i karmelowo-irysowy topping.

4. Udekorować napój bitą śmietaną i podawać z irysem.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy na kawy jesienne pomogą zrobić zimne jesienne wieczory cieplej i przyjemniej. Jeśli te przepisy na kawę przydały się dajcie znać w komentarzach!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *