Domowa Nutella krok po kroku. DIY

Nutella – ulubiony produkt na każdym stole śniadoniowym nie tylko małych dzieci, ale i wielu dorosłych. Jej smak jest nie można pomylić z żadną inną pastą czekoladową na świecie. Domowa Nutella krok po kroku jest na tyle łatwa do zrobienia, że napewno zapomnisz o jej kupowaniu na długie lata. W dzisiejszym wpisie będziemy ujawniać sekrety domowej “Nutelli” tylko z 4 prostych składników, podzielimy się przepisem i instrukcją prygotowania domowej pasty czekoladowej krok po kroku.

domowa nutella krok po kroku

Sekrety gotowania bezpiecznej dla dzieci Nutelli

Poprawnie oczyść orzechy. Najważniejsze w przygotowaniu “Nutelli” w warunkach domowych — to starannie usunięte skórki z ziaren orzechów, inaczej kremowa konsystencja pasty będzie zniszczona. Jeśli jesteś z natury eksperymentatorką, śmiało możesz zamienić orzechy laskowe innymi orzechami: słonecznikiem, migdałami, makadamia lub nawet orzeszkami ziemnymi. Oczywiście, w rezultacie uzyskasz zupełnie inny smak pasty czekoladowej, ale czy nie w tym tkwi istota eksperymentu? Niech niektóre orzechy zostaną drobnie posiekane — to da paście oryginalną chrupiącą teksturę, inaczej nazywaną “crunchy”.

Eksperymentuj z czekoladową podstawą. Kolejny udany wariant — to wymiana mlecznej czekolady na ciemną. Pasta wyjdzie lekko gorzką i z naciskiem na korzyść, bo zawartość cennego kakao w niej będzie wyższa. Jeśli w domu w czasie gotowania nie masz ani mleka, ani ciemnej czekolady, spróbuj użyć zwykłego kakao w proszku, tylko nie zapomnij, że w tym przypadku, może być potrzebne trochę więcej substancji słodzącej.

Wegańską Nutellę w warunkach domowych można zrobić, używając w gotowaniu wegańskiej czekolady bez dodatku mleka. 

Uważaj na słodzik. Ilość słodziku trzeba kontrolować nie tylko za smakiem, ale i za pożądaną konsystencją. Im więcej cukru dodasz, tym bardziej gęstą pastę otrzymasz.

domowa Nutella krok po kroku

Prawidłowe przechowywanie pasty czekoladowej. Gotowana domowa Nutella krok po kroku może przechowywać się w lodówce tylko przez 2 tygodnie. W okresie jesienno-zimowym można ją trzymać także przy temperaturze pokojowej.

Przepis na domową Nutellę z ozechów łaskowych

Dzielimy się najbardziej popularnymi opcjami gotowania “Nutelli” — z roztopioną czekoladą i kakao z syropem klonowym.

Składniki Nutelli:

  • Surowe lub smażone orzeszki – 3 szklanki
  • Mleczna lub gorzka czekolada – 0,6 szklanki
    Lub kakao-proszek – 3 łyżki + słodzik do smaku
  • Cuekier waniliowy – 1 łyżeczka.
  • Morska sól – 0,5 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i połóż orzechy w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Jeśli masz surowe orzechy, je należy smażyć w sumie 12-15 minut. Jeśli orzechy już są smażone, należy trzymać je w piekarniku przez 8-10 minut, aby rozgrzać naturalne oleje i lekko oddzielić skórki.

domowa nutella krok po kroku

Dalej należy wyjąć orzechy z piekarnika i dać im trochę ochłodzić. Następnie ułożyć orzechy na ręcznik kuchenny i rękami obrać wszystkie skórki, pocierając je o ręcznik. Obrane orzechy przełożyć do blendera i posiekać w ciągu 8-10 minut, aż do stanu oleju, nie zapominając o mieszaniu pasty w misce w razie potrzeby.

domowa Nutella krok po kroku

W tym czasie należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Po tym, jak skończysz posiekać orzechy na pastę, dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę, sól i wanilię. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aż do stanu jednorodnej mieszanki, dodając sól, wanilia i słodzik w razie potrzeby. Na samym końcu przełóż pastę do słoika i przechowywaj w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Mamy nadzieję, że nasz przepis domowej Nutelli krok po kroku był przydatny. Smacznego!doomowa nutella krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *